Uteväder och Bosses har öppnat!

Nu har det varit helt underbart väder hela veckan, perfekt när man är hemma och föräldrarledig. Vi har varit mycket ute, lillkorven och jag. Påtat lite i trädgården och promenerat med grannen.

Idag har jag ätit glass med E i hennes trädgård, gick att sitta i bara tröjan mot husväggen när solen sken. Sen gick vi hem och åt lunch innan vi tog en promenad in till Ikanohuset ihop med grannen och hennes son.

Snart måste det bli en tur in till stan för jag har hört att Bosses har öppnat. Så nu är det vår! i alla fall i Linköping, för något säkrare vårtecken finns inte i den här stan =)

STOOORT bröd!

Idag har jag bakat ett jätte stort bröd. Det jäste över natten och gräddades på morgonen, så resten av familjen vaknade till den härliga doften av nygräddat bröd.

Tändsticksasken ger en aning om storleken på limpan =)
image4

Här kommer receptet för dig som också vill baka ett stort bröd.

1 liter rågsikt
2 liter vetemjöl
25 gram jäst
2 msk olivolja
1 msk salt
7 dl vatten
7 dl mjölk

Häll rågsikt och vetemjöl i en stor bunke. Smula jästen över mjölet, häll sedan i oljan och saltet. Ta tillsist och häll den kalla vätskan över mjölet och arbeta till en smidig deg. Den blir lite kletig, men låt den vara det. Täck sedan bunken med plastfilm och låt jäsa över natten eller en hel dag.
Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt. Forma degen till en stor limpa och lägg den på en plåt och låt den jäsa i 1 timme. Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter på 250 grader, sänk därefter temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligar 1 timme. Tag ut och låt brödet svalna på galler, ät en första ljummen macka och njut!

RSS 2.0