STOOORT bröd!
Idag har jag bakat ett jätte stort bröd. Det jäste över natten och gräddades på morgonen, så resten av familjen vaknade till den härliga doften av nygräddat bröd.
Tändsticksasken ger en aning om storleken på limpan =)
Här kommer receptet för dig som också vill baka ett stort bröd.
1 liter rågsikt
2 liter vetemjöl
25 gram jäst
2 msk olivolja
1 msk salt
7 dl vatten
7 dl mjölk
Häll rågsikt och vetemjöl i en stor bunke. Smula jästen över mjölet, häll sedan i oljan och saltet. Ta tillsist och häll den kalla vätskan över mjölet och arbeta till en smidig deg. Den blir lite kletig, men låt den vara det. Täck sedan bunken med plastfilm och låt jäsa över natten eller en hel dag.
Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt. Forma degen till en stor limpa och lägg den på en plåt och låt den jäsa i 1 timme. Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter på 250 grader, sänk därefter temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligar 1 timme. Tag ut och låt brödet svalna på galler, ät en första ljummen macka och njut!
Tändsticksasken ger en aning om storleken på limpan =)
Här kommer receptet för dig som också vill baka ett stort bröd.
1 liter rågsikt
2 liter vetemjöl
25 gram jäst
2 msk olivolja
1 msk salt
7 dl vatten
7 dl mjölk
Häll rågsikt och vetemjöl i en stor bunke. Smula jästen över mjölet, häll sedan i oljan och saltet. Ta tillsist och häll den kalla vätskan över mjölet och arbeta till en smidig deg. Den blir lite kletig, men låt den vara det. Täck sedan bunken med plastfilm och låt jäsa över natten eller en hel dag.
Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt. Forma degen till en stor limpa och lägg den på en plåt och låt den jäsa i 1 timme. Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter på 250 grader, sänk därefter temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligar 1 timme. Tag ut och låt brödet svalna på galler, ät en första ljummen macka och njut!
Kommentarer
Postat av: Korven
Mmm det var underbart, precis som du min fru :)
Trackback